Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatisch fysiotherapeut specialiseert zich in behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met lichamelijke klachten zonder aantoonbare medische oorzaak. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet helemaal duidelijk. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onverklaarde pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst. De psychosomatische fysiotherapie houdt zich dus bezig met het verbeteren van de balans tussen 'Psycho' (hoofd/brein) en 'Soma' (lichaam).

 

Spanning en ontspanning
Als psychosomatisch fysiotherapeut begeleid ik jou bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Voor mij is het hierbij belangrijk om samen de tijd te nemen om inzicht te verkrijgen in jouw problematiek. Als je blij of verliefd bent, dan voelt dat als een warm gevoel van binnen. Wanneer je verdrietig bent of stress hebt kun je dat ook voelen in je lijf in de vorm van spanning of pijn. Is je hoofd te vol, of je lichaam juist erg gespannen of doet je lijf niet wat jij wil, dan is de balans weg. Ik kan je inzicht geven in hoe je brein een rol speelt bij het ontstaan van spanning of fysieke klachten en wat je daaraan kan doen. Je leert lichamelijke spanning herkennen en loslaten en komt erachter wat voor jou belangrijk is om weer lekker in je vel te zitten. Je gedachten-wereld, je emoties, je gedrag en de aanwezige stressfactoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van lichamelijke klachten. Hier zul je tijdens de behandeling inzicht in krijgen.

 

Werkwijze

Als je een afspraak maakt (dat kan eenvoudig door hier te klikken, of te bellen met 06 - 18533037) volgt er zo spoedig mogelijk een intake gesprek. In dit gesprek brengen we samen jouw hulpvraag in kaart en stellen we doelen. Hierna kan het behandeltraject beginnen. Dit traject ziet er voor iedereen verschillend uit, maar bestaat meestal uit een wekelijkse of tweewekelijkse behandeling en enkele oefeningen die je thuis kunt doen. Een behandeltraject duurt meestal tussen de negen en vijfentwintig behandelingen, maar ook dit kan per individu sterk verschillen. Ik werk met jouw toestemming graag nauw samen met andere deskundigen zoals een huisarts, revalidatiearts, psycholoog of bedrijfsarts, maar dit hoeft niet. Ik ben aangesloten bij De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek (NFP), het Netwerk Psychosomatiek Zwolle, het Regionaal pijncentrum Zwolle.